1. Frågor och svar

Frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna kring begravningar. Och några ovanliga. Saknar du svar på din fråga eller om du vill du ha ännu bättre och snabbare svar kontakta din begravningsbyrå.

Hitta din begravningsbyrå

Hur ska jag klä mig på en begravning?

Kvinna: Du kan klä dig i mörk dräkt, klänning, kjol, byxor, mörka strumpor och en vit scarf eller vit halsduk.

Man: Det vanligaste idag är mörk kostym. Vit slips är alltid korrekt. Vänner, arbetskamrater och övriga kan bära svart slips.

Står det valfri klädsel på inbjudan så är den valfri. Det är alltid ok att klä sig formellt. Står det “ljus klädsel” eller “sorgklädsel undanbedes” så innebär det just ljus valfri klädsel.

Barn: Barn kan alltid ha sina finkläder.

När ska jag komma till begravningen?

Som gäst är det lämpligt om du kommer cirka 15 minuter innan begravningen ska börja. Då hinner du om traditionen så påbjuder hälsa på de närmast anhöriga och andra gäster. Är det många gäster förväntas det inte att du ska hinna hälsa på alla.  

Hur gör jag med blommor till begravningen?

Buketter och kransar beställer du av begravningsbyrån eller en blomsterhandlare minst några dagar före begravningen beroende på vilket blomsterarrangemang du väljer.

Flera personer kan gå ihop om en krans eller bukett. Det är vanligt att skriva en hälsning till den avlidne på ett kort eller band.

Kan jag besöka en begravning även om jag inte är särskilt inbjuden?

Under begravningsceremonin i till exempel kyrkan är alla välkomna att hedra den avlidne med sin närvaro och visa sitt deltagande med de anhöriga.

Vad ska jag tänka på om jag ska hålla tal på begravningen?

Tal som hålls i ceremonilokalen eller vid graven brukar ha en mer formell framtoning och bör vara kortfattade. Ska du hålla tal vid minnesstunden kan du välja mer vardagliga berättelser som speglar ditt minne av den avlidne.

Vad gäller vid fotografering och filmning av begravningar?

Vill du fotografera möter det som regel inget hinder, om inte de anhöriga har något emot det. Vi brukar rekommendera att inte fotografera under själva ceremonin. Fråga din begravningsbyrå om råd.

När det gäller filmning och ljudupptagning ska det förankras även med upplåtaren av lokalen, i kyrkan bör du tala med prästen.

Vad betyder kondoleans?

Att kondolera innebär att du uttrycker ditt deltagande till de anhöriga. Du kan framföra kondoleanser personligen, med ett kort eller blommor som skickas hem till de anhöriga före begravningen.

Kan man ta in en motorcykel i kyrkan?

När det gäller att göra en personlig begravning, kan man tillåta sig ganska mycket. Som till exempel att ta in en motorcykel i kyrkan om det är den avlidnes stora passion. Kontrollera alltid i förväg med den som är uthyrare av lokalen eller om det är i kyrkan, prästen, om du vill göra något extra.

Hittar du inte det du söker?

Ring oss så hjälper vi dig

020-99 99 00

 

Vill du bli kontaktad av oss