Begravningsdikter

Det är inte alltid lätt att sätta ord på sina känslor. Och en dikt till begravning kanske känns ännu svårare.
Om du själv inte kan eller vill skriva en text men ändå vill säga något om den du förlorat, finns det många fina dikter och verser att använda.

Begravningsdikter är ett vanligt och uppskattat inslag på många begravningar. Det är ett vackert sätt att hedra den döde. Om du känner att du vill och kan är dina egna ord mycket värda. Annars finns det många dikter som passar efter ett dödsfall och under begravningen.

Kanske hade den avlidne någon favoritdikt som kan vara fin att lyfta fram. Eller en favoritförfattare vars ord nu passar bra.

Du kan komma överens med den som leder begravningen, prästen eller en officiant, att hen läser texten om du inte själv vill göra det. Det finns inga rätt eller fel här.

Några exempel på vackra dikter


Hur känns det, när man får vingar, då man är död, säg, mor? Först kröker ryggen på sig, den växer så bred och stor. Sen blir den tyngre och tyngre. Det är som man bar ett berg. Det rister och det brister i revben och kotor och märg. Så rätar den upp sig med ett ryck och bär allt, allt. Då vet man, att man är död nu och lever i ny gestalt. 

- Karin Boye  

Det är vackrast när det skymmer All den kärlek himlen rymmer ligger samlad i ett dunkelt ljus över jorden, över markens hus Allt är ömhet, allt är smekt avhänder Herren själv utplånar fjärran stränder Allt är nära, allt är långt ifrån Allt är givet människan som lån 

- Pär Lagerkvist 

Förslag på fler dikter till begravning hittar du här.

Jag vet att bortom det jag dunkelt anar, finns nya ting, mer sällsamt underbara än de jag höll förundrad i min hand. Jag vet och jag är rik som ingen. Jag håller i min hand de gåtfullt vissa tingen, och deras bröder vänta mig i dolda land.
Pär Lagerkvist

Lasse Berghagen

Det känns så konstigt att tänka 
att mitt liv en dag ska ta slut 
att den stund jag vandrar på jorden 
är en blink, högst en kort minut.
 
De nätter jag gått med min undran 
och dansat den ängsliges vals 
betyder för universum 
förmodligen inget alls. 

Det känns så konstigt att tänka 
att mitt liv en dag ska ta slut 
till den tysta majoriteten 
förpassas jag resolut 
Alltför kort är vår stund i livet 
men kära, vår kärlek består 
våra namn har jag ristat i eken 
den lever i minst tusen år. 

Nils Ferlin 

Vårt liv är en vindfläkt, en saga, en dröm 
En droppe som faller i tidernas ström 
Den skimrar i regnbågens färg en minut 
brister och faller och drömmen är slut 

 

Oroas ej, räds ej i uppbrottstimman. En vänlig hand lugnt ordnar båtens segel, som för dig bort från kvällens land till dagens. Gå utan ängslan ner i strandens tystnad, den mjuka stigen genom skymningsgräset.
Pär Lagerkvist