Direktsända begravningar – så funkar det

Som en följd av coronapandemin är det just nu inte möjligt att hålla begravningsceremonier på det vanliga sättet. Redan tidigt i våras erbjöd Klarahill därför möjligheten att närvara på begravningar direktsänt via dator eller surfplatta hemmavid.

Konceptet är enkelt och går till på ungefär samma sätt som en direktsändning på SVT-play eller någon annan streamingtjänst. 

Vi sköter allt det praktiska

Som din begravningsbyrå hjälper vi dig med allt som rör direktsändningen. Både administration och teknik. Det är till exempel viktigt att officianten, och den som äger lokalen ger sitt godkännande.

Vi säkerställer att lokalen där begravningen ska hållas har ett fungerande nätverk, så att direktsändning är genomförbar. Finns det inte fungerande nätverk är direktsändning inte möjligt, då kan vi filma begravningen. Du kan läsa mer om detta nedan.

Inför direktsändningen kan vi hjälpa er att se till att de som önskar delta på distans får de uppgifter som de behöver för att kunna se direktsändningen, alternativt får du som kund en länk att skicka vidare till nära och kära.

Under begravningsakten ligger fokus på officianten, solist och kistan, inte på gästerna. Det handlar om integritet och att känslan ska ligga så nära den verkliga upplevelsen som möjligt.

Att ta del av direktsänd begravning

Vi direktsänder ceremonin på klarahill.se, där du loggar in på en speciell sida via en länk du får i god tid innan. Du behöver alltså inte ladda ner något särskilt program utan anger bara den användarnamn och lösenord du fått. Sändningen startar då automatiskt. Begravningen går att följa via dator, mobil eller surfplatta.

Visa begravningen i efterhand

En variant på direktsändning är, som tidigare sagts, att spela in begravningen. Allt sker på samma sätt som ovan, men istället för att ceremonin direktsänds, får du en lösenordskyddad länk till inspelningen. Du kan titta på den direkt, eller så kan du ladda ner filmen till ett eget USB-minne eller annan egen plats, och kan sedan därifrån dela med dig till nära och kära. Även direktsända begravningar sparas på samma sätt.

I dagsläget har vi genomfört en lyckade rad direktsändningar. Kunder och nära anhöriga är tacksamma att alternativet finns. Man upplever det som fint att alla inbjudna gemensamt, har en möjlighet att följa ceremonin oavsett var man befinner sig, även om minnesstunden hålls vid ett senare tillfälle när alla kan träffas igen.