1. Gravstenar

Gravstenar - Valet av gravsten

När du väljer gravsten finns det en del saker som kan vara bra att fundera över och känna till. Vilket material ska man välja? Hur får gravstenen vara utformad och vad får stå skrivet på stenen? Din begravningsbyrå hjälper dig så att du får ett fint minnesmärke.

Innan du väljer kan en promenad på en kyrkogård ge dig inspiration och idéer till hur du vill att gravstenen över den avlidne ska utformas.

Vad säger lagen?

Lagen ger dig stor frihet att utforma gravplatsen som du vill inom ramen för god gravkultur. Som gravrättsinnehavare har du rätt att förse gravplatsen med gravvård, stenramar, staket eller liknande anordningar. Du bestämmer utseende, val av material, färg, bearbetning, utsmyckning, text och dekor med mera.

På vissa kyrkogårdar finns det bestämmelser för hur gravstenen ska vara. Om den ska vara liggande eller stående, vilka mått stenen får ha och liknande.

Här hittar du Begravningslagen

Val av gravsten

Det är bra att veta var gravstenen ska stå innan du väljer material och yta. Om det exempelvis är ett träd ovanför så kanske stenen måste göras ren oftare. Då kan det vara klokt att välja en polerad slät yta framför en grov. Granit eller natursten är de populäraste materialen, men numera kan du även välja glas.
Här får du god vägledning av din begravningsbyrå.

Vad ska det stå på gravstenen?

Gravstenen kan liksom en personlig begravning berätta lite om den avlidne. Bara namnet, födelse- och dödsdatum, kanske yrke eller platsen där den avlidne föddes berättar något om nutiden för kommande generationer.

En del gravstenar har personliga texter som Fritiof Nilsson Piratens inskription som fortsätter roa oss efter sin död. På Piratens gravsten står det:

”Här under är askan av en man som hade för vana att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972”.

Lite mer om Piratens grav 

Tillsammans med din begravningsbyrå kan du skapa en unik gravsten som speglar den avlidnes unika liv.

Hittar du inte det du söker?

Ring oss så hjälper vi dig

020-99 99 00

 

Vill du bli kontaktad av oss