1. Blommor vid begravning

Blommor vid begravning

Har du funderingar om hur man gör med blommor vid begravning? Vad som passar vid kistan? Eller om man ska välja bukett eller krans? Ska alla gäster ha en blomma och lägga på kistan? Här ger vi dig lite vägledning.

Dekorationen på kistan består oftast av ett blomsterarrangemang som valts av anhöriga eller skrivits in som önskemål av den avlidna. Dessa blommor anknyter ofta till den avlidnes personlighet eller är favoritblommor.

Finns det blommor man ska undvika vid begravningar?

När det gäller blommor så är tycke och smak så olika. Vi är idag inte så bundna till traditioner och den vita färgen som var så vanlig förr. Här kan man själv avgöra vad som är passande. När det gäller blommor med stark doft så kanske man ska vara lite med försiktig då många idag är doftallergiker.

Kondoleansblommor

Ett sätt att visa ditt deltagande kan vara att skicka kondoleansblommor. Här har du möjlighet att med en blomma och en textrad på ett kort uttrycka din medkänsla.

Dekorationer vid ceremonin

Om den avlidne har några speciella önskemål om blommor är det ju lätt ordnat. Eller om du vet att den döde hade någon favoritblomma så kan den få en central plats i arrangemanget. Annars är det fritt val och du kan göra som du och de andra anhöriga tycker. Har du frågor finns alltid din begravningsbyrå till hands med tips och råd.

Bukett eller begravningskrans

Valet är fritt och det finns mycket att välja på. Kanske vill ni gå ihop flera om en bukett eller krans. Beställ gärna blommorna några dagar innan begravningen oavsett om det är en bukett eller krans. Till buketten eller kransen är det vanligt med en sista hälsning till den avlidne som skrivs på ett kort eller ett band.

Ta med sig blommor till begravningen

Som gäst går det utmärkt att själv ta med sig buketten eller kransen till begravningen. Då är det bra om du kommer i god tid så blommorna kan placeras på rätt plats i ceremonilokalen.

Även om du är gäst på begravningen går det givetvis bra att beställa dina blommor eller begravningskrans genom våra begravningsbyråer.

Skicka blommor till begravning

Kan du inte närvara eller vill skicka blommorna i förväg går det bra. Adressen och hjälp med arrangemanget får du av begravningsbyrån.

Blomma eller handbukett?

Förr i tiden var det bara kvinnorna som hade med sig handbukett att lägga på kistan vid defileringen eller jordfästningen. Idag har även männen en blomma eller handbukett. Om du vill kan din begravningsbyrå ordna med en blomma åt de gäster som inte har med sig egna.

Har du frågor om blommor vid begravning så kontakta din begravningsbyrå.

Hittar du inte det du söker?

Ring oss så hjälper vi dig

020-99 99 00

 

Vill du bli kontaktad av oss