Hitta hit
  1. Att välja gravsten

Att välja gravsten

Att resa en gravsten eller annat minnesmärke över någon som har levt är en mycket gammal tradition. En gravsten kan berätta en historia om den som ligger i graven eller bara med namn bekräfta vem som är gravsatt här.

Innan en gravsten eller annat minnesmärke får resas på graven skall det godkännas av Kyrkogårdsförvaltningen. Gravstenar finns i många olika material och utföranden. Som auktoriserad begravningsbyrå har vi kunnande och kompetens för att hjälpa till med valet gravsten. Vi har kataloger över olika gravstenar som du kan välja mellan.

Tänk på var stenen skall placeras när du väljer bearbetning. En gravsten placerad under t ex ett träd utsätts för nedsmutsning och måste rengöras regelbundet. En sten som har en slät yta, t ex polerad, håller sig ren och snygg längre än en sten med råhuggen och grov yta. Här kan vi på begravningsbyrån och stenhuggeriet vägleda er i valet.

Finns det en befintlig gravsten så hjälper vi till med att komplettera den med ny text.

QR-kod på gravsten

Med hjälp av en QR-kod och en smartphone kan man nu direkt vid graven besöka den avlidnes digitala minnessida på nätet. Produkten, som kallas QR-bricka, finns tillgänglig för beställning här.

Via en app scannar man av streckkoden med telefonen och kommer då direkt till en webbsida, en film, en minnessida eller ett foto-kollage. QR-brickan kan beställas med eller utan bild och klistras fast på gravstenen med ett special-lim som inte skadar stenen och den går också lätt att få bort. Den är dessutom liten och diskret och stör inte gravstenens övriga dekorationer. 

Här kan du titta på en film om QR-brickan. Det kan ta en stund att ladda filmen, som öppnas i ett nytt fönster.

Hittar du inte det du söker?

Ring oss så hjälper vi dig

020-99 99 00

 

Vill du bli kontaktad av oss