Hitta hit
  1. Att dela sorgen

Gäst på begravning

Är du nära anhörig eller nära vän hör du till de självskrivna deltagarna på en begravning. Men även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du inser att också du har rätt att delta i sorgen.

Som avlägsen släkting, arbetskamrat, granne eller vårdare till den avlidne bör du försöka gå på begravningen Det betyder ofta mycket för familjen att du kommer. Skulle familjen vilja hålla begravningen inom en mindre krets utannonseras det ofta i god tid.

Klädsel

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Vit slips är alltid korrekt. Är man inte nära släkt kan man välja att ha svart slips. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor och en vit scarf/halsduk.

Ankomst

Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen.

Placering

Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet. Varje kyrka och kapell har sin lokala tradition med vilken sida släkten skall sitta på.

Begravningsceremoni

Hur själva begravningen sedan går till kan variera stort beroende på vilken sorts begravningsceremoni de anhöriga eller den avlidne har valt. En begravning som följer ordningen enligt Svenska kyrkan har en förutbestämd ritual. En borgerlig begravningsakt kan vara helt fritt utformad efter den avlidnes eller de anhörigas önskemål.

Hittar du inte det du söker?

Ring oss så hjälper vi dig

020-99 99 00

 

Vill du bli kontaktad av oss