Om oss på Mölndals Begravningsbyrå

När en närstående dör känns det ofta som om tiden stannar. Plötsligt står du inför en situation som är ovan och mitt i sorgen måste du också sätta dig in i och lösa många praktiska frågor. Det är här vi kan hjälpa dig.

Efter många år i branschen vet vi hur man hanterar det mesta som rör begravningar.
Vi på Mölndals Begravningsbyrå följer dig hela vägen, från första mötet till själva gravsättningen. På så sätt kan sorgen också få plats.

Vår uppgift är att vägleda dig i en svår stund och vi vill att du ska känna dig trygg i att vi kan stötta och avlasta dig precis så mycket eller lite som du vill. Med empati, ödmjukhet och stor respekt för varje situation så utformar vi ett minnesvärt avsked utifrån både dina och din närståendes önskemål. 

Personliga möten ger bra förutsättningar för personliga begravningar

Hos oss är det personliga mötet viktigt och vi vill att du ska få begravningen, ditt avsked, så personligt som möjligt. Därför lär en av de viktigaste uppgifterna för oss att lyssna till dina önskemål. Ibland finns tydliga riktlinjer medan det andra gånger är ett blankt papper som vi tillsammans hjälps åt att fylla.

Kistan har en central roll oavsett typ av begravning

I takt med att intresset för kremation växer får vi ibland frågan om en kista är nödvändig och svaret på frågan är ja. Oavsett om det ska vara en kistbegravning eller kremation behövs en kista. Detta med respekt för både den avlidne och de som ska hantera den döde. Vid kremation finns också en teknisk aspekt.

Vi ser idag att allt fler vill dekorera kistan på ett sätt som speglar den avlidnes personlighet. Det kan vara speciella minnen eller tillhörigheter, speciella färgval på blommorna eller foton av den avlidne som tillsammans med vald musik skapar en fin atmosfär. Vid kistläggningen vill många också välja personliga kläder istället för den traditionella svepdräkten.

Platsen är en del av det personliga

Det finns många möjliga platser för en begravning - i kyrkan, i ett kapell, hemma i trädgården eller på en annan plats den avlidne tyckte mycket om. Vi har nära samarbete med alla våra kyrkor och kapell i vårt upptagningsområden, Mölndal, Kållered, Mölnlycke, Lindome samt Stor-Göteborg med kranskommuner.

I Mölndal har vi Fässbergs kyrka, Stensjökyrkan, Bifrostkyrkan, Kållereds kyrka, Apelgårdens kyrka och Lindome kyrka. Sedan finns även våra kapell där det kan hållas både kyrkliga och borgerliga begravningar. På Kikås kyrkogård hittar ni Kikås kapell, på Fässbergs kyrkogård ligger Fässbergs kapell. I Kållered finns Livereds begravningsplats med Livereds kapell och på Lindome kyrkogård finns Cederhuset. I Mölnlycke finns vackra Råda kyrka på Råda kyrkogård och i Landvetter; Landvetter kyrka och Gröens kapell.

Det finns naturligtvis väldigt många fler kyrkor och kapell i vårt upptagningsområde och självklart kan vi även ha begravningen på annan plats om ni önskar det.

Digitala hjälpmedel vid begravningar

Under pandemin har vi kunnat erbjuda både digitala möten och digitala begravningar. Även efter pandemin kan det vara en fin lösning för den som t ex inte kan delta p g a geografiska eller andra skäl. Trots att man sitter på sin egen kammare finns en fin gemenskap när man ser att många andra deltar på samma sätt. Olika lokaler, kyrkor och kapell har olika förutsättningar och därför är det bra att fråga begravningsrådgivaren vilka som lämpar sig bäst.

Avskedet är viktigt för att bearbeta sorgen

En begravning med möjlighet att få ta avsked är viktigt för sorgearbetet. När man delar historier med varandra under begravningen, och framförallt under minnesstunden,  skapas nya fina minnen för framtiden.

När du vill fråga oss om begravningar eller boka en begravning

Vill du besöka oss på Mölndals Begravningsbyrå finns vi på Tempelgatan1 i Mölndals centrum. Spårvagn 2 och 4 går till Mölndals Centrum, och sedan är det någon minuts promenad till vårt kontor.
Parkeringsmöjligheter finns utmed Tempelgatan.

När det är möjligt gör vi även hembesök.

Varmt välkommen till oss på Mölndals Begravningsbyrå!