Så kan du genomföra en begravning under Corona

Från en natt till en annan ändrades förutsättningarna att ta farväl av våra närstående. För att möta riktlinjerna under coronapandemin har Klarahill tagit fram lösningar. Som möjligheten att följa begravningen direktsänd via länk.

Bara de närmaste är samlade. Där, framför kistan. De utvalda melodierna spelas på gitarr och en svag doft av rosor sprider sig.

En bit bort från familjen står en kamera, knappt märkbar. Den spelar in ceremonin och gör det möjligt för många fler att ta avsked av en älskad vän.

När en anhörig eller närstående dör är själva begravningsceremonin en stor del av sorgebearbetningen. Det är ett unikt sista tillfälle att samlas, tillsammans sörja och ta avsked.

På grund av coronaviruset befinner vi oss just nu i en speciell situation där Klarahill, liksom alla andra begravningsbyråer, behöver rätta sig efter Regeringens och Folkhälsomyndighetens regler och rekommendationer - och anpassa begravningsceremonierna för att förhindra smittspridning.

Redan veckan efter det stod klart att begravningsceremonier som vi är vana att hålla dem inte i samma utsträckning skulle vara möjligt, erbjöd Klarahill möjligheten att närvara på begravning direktsänt via dator eller surfplatta hemmavid.

- Det här togs emot väldigt positivt från dag ett och många har visat stor tacksamhet att alternativet finns, säger Veronica Hallsénius, Regionchef på Klarahill, och fortsätter:

- Det går också bra att förlägga ceremonin i två delar. Själva huvudceremonin för närmaste familjen och en möjlighet för övriga gäster att i all enkelhet komma till platsen och ta ett personligt farväl och kanske lägga en blomma på kistan.

Förutom livestreaming lyfter Veronica också utomhusbegravningar som ett passande upplägg. Möjligheterna utomhus är många och det öppnar upp för att kunna samlas med större avstånd.

- Att samlas utomhus med naturen som kuliss ger extra grönska och fina möjligheter till unika farväl. Kanske kan var och en få skriva en hälsning på en lapp och lägga på kistan, med en fin sten som tyngd om vinden får fart. Kistan kan fint dekoreras med murgröna i krukor, som gästerna sedan får ta med sig hem.

För de som inte har möjlighet att fysiskt närvara vid en begravning menar Veronica Hallsénius att det kan vara bra att ändå ta ett ordentligt avsked.

Att delta vid begravning hjälper oss att bearbeta sorgen och få utlopp för de tankar som kanske finns där. Om du deltar via länk kan det därför vara bra att försöka skapa en så lugn och högtidlig stund som möjligt. Kanske känns det extra bra att tända ett ljus och ställa fram något som påminner extra om din nära.

Så kan du genomföra begravning under corona

Livestreaming

Konceptet är enkelt. Klarahill hjälper dig med allt som rör tekniken kring livestreamen. Vi filmar ceremonin efter dina önskemål och vi ser till att de gäster som inte kan närvara får en länk att koppla upp sig på i god tid före ceremonin. Vi hjälper dig också att se till att det finns ett nätverk som fungerar i den lokal du valt.

Mindre begravning

En mindre begravning med bara de allra närmaste kan vara precis lika fin och betydelsefull som en med massor av gäster. Du som närstående kan alltid vid ett senare tillfälle bjuda in till en större minnesstund.

Det går också bra att förlägga ceremonin i två delar. Själva huvudceremonin för närmaste familjen och en möjlighet direkt efter för andra sörjande att i all enkelhet komma till platsen och ta ett personligt farväl och kanske lägga en blomma på kistan.

Utomhusbegravning

Både kyrkliga och borgerliga ceremonier kan hållas utomhus. En borgerlig begravningsceremoni ger dig stor frihet att utforma ceremonin som du vill ha den och möjligheterna är nästintill oändliga. Observera att max antal deltagare på en begravning även gäller för utomhusbegravningar. För aktuella restriktioner läs aktuell information hos Folkhälsomyndigheten. Du kan också kontakta våra begravningsrådgivare som kan svara på dina frågor.

Begravning vid senare tillfälle

Enligt Begravningslagen ska en avliden antingen jordbegravas eller kremeras inom 30 dagar efter dödsfallet. Efter en kremering kan du dock avvakta upp till ett år innan själva gravsättningen genomförs. Det här ger dig möjlighet att hålla en ceremoni längre fram. Ett bra tips är att redan nu berätta för nära och kära om att ceremonin sker senare, men ändå ta hjälp av din rådgivare på begravningsbyrån för att planera allt så att det är förberett där tiden tillåter.

Minnesrum

Att inte kunna samlas tillsammans och dela sina tankar om den som lämnat, kan upplevas som en stor förlust. I dessa tider blir minnesrummet därför allt viktigare.

På Klarahills webb finns minnesrummet där familj och vänner kan dela med sig av sina minnen av den som avlidit. Som en slags digital mötesplats.

Här hittar du dödsannonsen och här kan du tända ett ljus eller lämna en minnesgåva.

Klarahills begravningsbyråer håller öppet som vanligt men vi vill gärna att du bokar en tid för besök. Föredrar du hellre att ta samtalet via telefon går det också bra. Det viktigaste är att vi pratar igenom den stundande begravningen och får den precis som du önskar.

Vi följer de regler och rekommendationer som regeringen och Folkhälsomyndigheten tar fram.